När man inte når fram – trots 15 år i branschen

Under många och långa diskussioner med min chef och ledning för att få dem att förstå vad jag tycker är vacklande på min arbetsplats och i ledarskapet når jag inte fram. Hur jag än vrider och vänder, förklarar, skissar eller beskriver. Hur ett kommunikativt ledarskap ska vara når jag inte riktigt fram.

Känslan är som ett dåligt äktenskap. Man argumenterar och argumenterar men motparten verkar inte förstå vad man säger. Det är två världar som möts med en ocean emellan och som inte förstå varandra. Min frustration är bara förnamnet. Jag har jobbat med kommunikation i över 15 år men når inte fram.

Så här om dagen tänkte jag hur kan jag ytterligare bidra, vad kan jag gör mer? Jag googlade ledarskap, läste artiklar, resonemang och efter en stund hamnade jag på Sveriges Kommunikatörers hemsida. Eureka! Kommunikativt ledarskap! Där var den;  Sveriges Kommunikatörers vetenskapliga rapportserie på ämnet! Detta kan vara svaret på alla frågor och oklarheter. Jag ögnar snabbt den första rapporten och hittar allt det jag försökt säga redan på första uppslaget:

Kommunikativa ledare:
1. coachar och ger medarbetare eget ansvar
2. skapar strukturer som underlättar arbetet
3. formulerar tydliga förväntningar på kvalitet, produktivitet, och professionalism
4. är tillgängliga, respektfulla och bryr sig om medarbetarna
5. löser problem, ger och söker feedback och talar för sin enhet
6. ger inriktning och hjälper andra att nå sina mål
7. gestaltar medvetet budskap och händelser
8. möjliggör och stödjer meningsskapande

Vetenskapligt är viktigt i detta sammanhang då man i min organisation måste ha evidens.
Här levereras evidens, vetenskap, resultat och utredning!

I ett mejl till min chef skickar jag länken till rapportserien och önskar ledningen skön sommarläsning. Till min förvåning får jag svar från vd (!!) som tackar för inspel.

Det finns hopp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.