Att bygga om utan att bygga om

Vår webb  är i stort behov av att uppgraderas; uteeendemässigt, stilmässigt och vi har några områden som är riktiga sorgebarn. Under hösten 2014 laddade jag vi på och hade dels en analys av vår trafik, dels en analys av vår webb – vad är akut att åtgärda. Det var dels en rapport men också en worshop. materialet användes till ett underlag för att uppgradera, förbättra och bygga om vår webb. Det kändes som medvind, alla argument fanns där och ledningen backade upp det. 

Det blev nej av styrelsen. Vår budget blevkraftigt neddragen och så även mina mungipor när jag fick beskedet. Chefen och jag slog våra kloka huvuden ihop och använde innevarande års (ganska bra budget) för att betala för ett projekt där vi ser över webben text, struktur och SEO-mässigt. Vi fick ett bra pris av vår leverantör och redan i januari satte jag igång. Det vi gör här tar vi med oss in i nästa webb så det är inte ett ogjort jobb. Det blir en uppstädad webb med idéerna på plats till den webb vi hoppas bygga  under 2016.

Arbetssätt
Arbetssättet är att jag och en konsult i halvdagarspass går igenom sajten bit för bit. 60% av projektet är för utveckling och 40% för redaktör och text jobb. Vi har haft flera sessioner där vi grottat ner oss i ”puffar”, textformuleringar, bytt namn på rubriker, byggt nya landningssidor och hittat många lösningar som jag ska implementera. När vi hittar saker som kräver utveckling lägger jag ett ärende om det.

Vi har betat igenom rubrik för rubrik på hemsidan där en av dessa kräver en liten workshop intern för att kunna reda ut hur vi ska strukturera den. Ska vi ha ytterligare en huvudrubrik eller ska den byta namn?

Genom statistik i GA har jag dubbelkollat om sidorna är välbesökta och är de det så har vi funderat på varför de är det. Vi hittade till exempel  ett remissvar som var väldigt populärt och här behövs en förklaring eller en call to action. Andra dokument ser vi att det måste vara insatta som kommer dit för språket är branschspråk och en vanlig konsument skulle nog inte hitta dit.

Det här jobbet som närmar sig sitt slut har varit otroligt inspirerande och nästan som en kurs för mig. Jag har fått hjälp att tänka kring problemområden med en webbkunnigare människa och det har gett väldigt mycket.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.